Ik sprak van de week 2 verschillende MKB-ers die kort geleden nog freelancer waren. Ze hadden allebei last van groeipijn, want * zucht * wat gaat er toch een hap geld naar de mensen die ze inhuren.

Soms voelt het alsof ze nieuwe klanten binnenhalen, zodat hun inhuurmensen een leuk salaris kunnen verdienen.

 

Serieus ondernemen

Beide ondernemers snapten niet zo goed wat er mis ging. Ze zijn allebei superhard gegroeid waardoor ze als freelancer overliepen van het werk. Dus bogen ze hun eenmanszaak om tot een écht bedrijf, zo’n serieuze, met personeel.

Met de omzet is niets mis, die gaat door het dak. Maar dat bedrag onderaan de streep valt zo verrekte tegen.

Tja, ik kan er niets mooiers van maken, maarruh… welkom in de wereld van het MKB.

 

Ingestorte marges

Freelancers hebben de hoogste marges van alle ondernemers. Die verhuren zichzelf aan een ander en hoeven daar bijna geen kosten voor te maken.

Wat vervoerskosten hier en een nieuw computertje daar, dan ben je er wel. Sterker nog, die freelancers gaan helemaal los op het uitzoeken van zo’n nieuwe computertje, want ze hebben toch omzet genoeg om dat handjevol kosten van te betalen. Scheelt ze weer inkomstenbelasting, die computer-kostenpost.

En dan laat je ineens je werk door anderen doen, zoals een andere freelancer of een payroller. Waar je eerst nog 90% marge maakte, is de kans groot dat die nu halveert of nog harder instort naar 20%. Terwijl je over die 20% ook nog eens inkomstenbelasting moet betalen. Van het netto-restantje gaat bijna alles naar je huis en je boodschappen.

Gelukkig had je als freelancer op het laatst nog zo’n dikke computer gekocht waarmee je 3 jaar vooruit kan…

 

Een BMW met 5% winstmarge

Er is in principe niets mis met 20% marge. Sterker nog, er zijn genoeg bedrijven die prima rondkomen van 5% marge. Als je maar volume hebt.

In de bouw is de winstopslag meestal 5 tot 10%. En dat is prima als je jaarlijks voor een paar miljoen aan omzet draait. Daar kan je een leuke auto van rijden. De gemiddelde supermarkt is blij als ze de 3% weten te halen. Maar ja, ook die draaien hele hoge omzetten per jaar. Volume dus.

En dat is precies wat die groeiende eenmanszaak niet heeft. Die valt tussen wal en schip. De marges zijn laag, maar het volume is nog niet groot genoeg om dat margeverlies te compenseren.

Was je maar gewoon freelancer gebleven…

 

Zo verhoog je de winst

‘Volume compenseert het margeverlies’. Werk daarom enerzijds aan meer volume en anderzijds aan het verbeteren van je marges.

Meer volume is simpel: dat doe je met meer klanten. Maak werk van je marketing, haal actief nieuwe klanten binnen en laat de freelancers of payrollers dat werk vervolgens uitvoeren.

Je marges verbeteren is complexer. Dat kan namelijk op verschillende manieren. Manieren waar je niet zo bij stil hoefde te staan als freelancer. Bijvoorbeeld door je processen slimmer in te richten, waardoor je én minder kosten maakt én beter ingericht bent op de toekomstige groei.

 

De besparing van 4k

Bij 1 van die klanten haalde ik in een gesprek van 30 minuten met de dame van kantoor een arbeidsintensieve klus boven water dat vrij eenvoudig geautomatiseerd kan worden. Verwachte besparing: potentieel 4k per jaar op de overheadkosten.

Overheadkosten, ook zo’n geintje waarmee je ineens wordt geconfronteerd als MKB-er.

Het zijn de groeipijnen waar je van af bent zodra je groot bent. Dus kom op, uit die status quo.

 

Gr. Joyce