Vorige week was ik bij een netwerkdiner in Nijmegen samen met nog 12 andere ondernemers. Hoewel… eentje van hen is geen ondernemer, maar werkt nog in loondienst. De plannen zijn er al wel, nu nog durven. Dat laatste zetje.

Ze vroeg ons welk advies wij voor haar hadden om haar over de streep te trekken en de sprong naar het ondernemerschap te wagen.

Een logische eerste reactie is: ‘Gewoon doen! Durven! Ga ervoor!’

Maar voor een startende ondernemer heb ik meer advies dan alleen ‘heb lef’.

 

I love it when a plan comes together

Bij een verantwoorde start van je bedrijf hoort ook een goed plan. Je hoeft nog niet tot in detail te weten wat je precies gaat doen en op welke manier. Als je maar weet wat je te bieden hebt in je nieuwe winkeltje.

Dat aanbod: liever niet in beton gegoten trouwens. Want je kan wel een vermoeden hebben dat jouw idee gaat aanslaan in de markt, maar je weet het nog niet zeker. De eerste tijd ben je nog wel even aan het schaven en verfijnen van jouw product of dienst. Zodat het steeds weer wat beter is afgestemd op de behoefte van jouw klanten.

Over behoefte van de klant gesproken…

 

Financieel verantwoord ondernemen

Wat heulheulheul belangrijk is voordat je gaat beginnen: onderzoek of je bedrijf bestaansrecht heeft. Oftewel: onderzoek of er klanten zijn die hun portemonnee willen trekken voor jouw product of dienst.

Als je in jouw eigen omgeving jouw ondernemersidee laat vallen, zal je waarschijnlijk veel positieve reacties krijgen.

‘Goh, wat leuk! Moet je doen, joh!’

Jij helemaal enthousiast: ‘Wiehoeeeeeee, dat is de bevestiging die ik nodig had! Ik ga het doen!’

Uhm, wacht. Die positiviteit van je tante en vriend is helaas iets anders dan bestaansrecht. Wat ze bedoelen is dat ze jouw idee niet heel vreemd vinden overkomen en dat ze het leuk voor je vinden dat je zo enthousiast bent. Dat is iets anders dan ‘Goh, wat leuk! Moet je doen, joh, want ik trek meteen mijn portemonnee om klant bij je te worden!’

Pols je idee bij mensen die onder jouw doelgroep vallen. Als zij positief zijn en zelfs klant willen worden, dan heb je groen licht.

 

Steun en toeverlaat

Als je vrijgezel bent, kan je meteen een afspraak bij de kvk inplannen. Als je echter een huishouden met iemand anders deelt, zorg er dan ook voor dat je partner achter je staat voordat je begint als ondernemer.

Betekent jouw ondernemerschap een terugval in jouw inkomsten en heb je zelf geen financiële buffer om dat verschil op te vangen? Dan wordt jouw partner financieel geraakt door jouw droom. Want óf je partner draagt de komende periode meer bij óf jullie gaan samen flink bezuinigen in de uitgaven. Of allebei…

Tijd voor een goed gesprek dus. Bespreek daarin ook hoe lang jij de tijd krijgt om het bedrijf van de grond te krijgen. De meeste stellen spreken iets af variërend van 6 maanden tot 2 jaar. Wel zo fijn om vooraf die duidelijkheid naar elkaar te hebben.

 

Een vliegende start

Eén van de adviezen die de ondernemer-in-spe bij het netwerkdiner kreeg, was: ‘Doe het niet alleen’.

Twee dagen later had ik haar aan de telefoon. Ze zegt: ‘Dat advies was zo’n eye-opener voor me. Ik ben zo gewend om zelfstandig te werken en zelf dingen uit te zoeken. Het was niet eens bij me opgekomen om hulp van anderen in te schakelen bij de start van mijn bedrijf.’

Er komt zoveel meer kijken bij ondernemerschap dan een leuk ideetje en wat lef. Zeker in het begin ben je ook de boekhouder, de marketeer, de secretaresse, de logistieke chef, de inkoper, de verkoper, de kwaliteitscoördinator, de privacy officer, de ict-er ennuh… om al die verschillende petten een beetje aan te sturen… ook de CEO.

Lekker dan, als je eigenlijk gewoon fotograaf bent. Of mental coach. Je zou er een mental breakdown van krijgen…

 

Hulp van anderen

‘Doe het niet alleen’. Klopt helemaal. De boekhouding? Daar heb je anderen voor als je de rillingen krijgt van al die cijfers. Marketing en verkoop? Ook daar heb je specialisten voor. De privacydingen in je bedrijf op orde krijgen? Uh, die kan je nu wel inkoppen, toch?

Er is één rol die je niet kan uitbesteden en dat is die van CEO. Zolang je zzp’er bent, blijf jij de spil waar je bedrijf om draait (totdat je jezelf een bedrijfsleider kunt veroorloven natuurlijk).

Vertrouw erop dat dit een rol is waar je steeds beter ingroeit. Soms met vallen en opstaan, maar meestal met voldoening. Omdat je jezelf ontwikkelt als persoon.

En dat… moet je durven. Gewoon doen. Ervoor gaan.

 

Gr. Joyce