De laatste week voor mijn vakantie is het er niet van gekomen om een blogvoorraad aan te leggen om de zomer te overbruggen. Iets met een ziek kind op maandag, een kinderfeestje op woensdag en uhhh, ook nog eens teveel zin in vakantie.

Ach, dan pak ik in de vakantie wel een extra schrijfdagje.

 

Pak gewoon een oude blog

Ik loop wel eens vaker achter met schrijven. Dan ‘moet’ ik op het laatste moment nog even een blog eruit persen om mijn eigen deadline van dinsdagochtend te halen.

‘Maar dan recycle je toch gewoon een oude blog?’ kreeg ik als tip van een collega-ondernemer. Hm, dat kan natuurlijk ook.

Ik zocht het mapje op met alle blogs die ik ooit had geschreven. Zo, bijna 100 exemplaren. Daar zal toch wel iets tussen zitten?

 

De mythe van evergreens

In principe zijn ze aardig tijdloos geschreven, als een evergreen dus. Zoals ‘Hey Jude’ na meer dan 50 jaar nog zó tijdloos is, dat er zelfs een nieuwe bioscoopfilm over is uitgebracht.

Maar terwijl ik de titels van die oude blogs las, merkte ik dat ze toch meer gedateerd waren dan ik had verwacht.

De helft van de blogs uit 2018 schreef ik namelijk volledig richting vers-startende ondernemers, terwijl in de praktijk bijna al mijn klanten al (veel) langer dan een jaar bezig zijn.

En een handvol andere blogs was geschreven richting workshops die ik nu niet meer geef.

Hoewel ik dacht dat ze tijdloos waren, merk ik nu dat ze te ‘yesterday’ zijn.

 

Elke week iets nieuws

Als ondernemer blijf je jezelf continu ontwikkelen. Niet omdat je de ene na de andere vakopleiding volgt, maar omdat jouw nieuwe klanten je elke dag scherp houden. Met elke nieuwe topklant leer je wat bij, net als met elke mwah-klant trouwens.

Net zoals jouw training na 10 edities heel wat sterker is dan de eerste keer dat je hem gaf. Je ontwikkelt jezelf dankzij die praktijkervaringen die je opdoet in je bedrijf.

Waarom zou je dan een blog van anderhalf jaar geleden klakkeloos opnieuw plaatsen? De kans is groot dat je inmiddels een veel beter verhaal te vertellen hebt.

Misschien voelt het als een hard day’s night om het stuk te schrijven. Kan gebeuren, zeker als je tegen een deadline aan zit te werken. Weet dan dat een blog niet per se duizend woorden hoeft te tellen. En je hoeft er ook niet de Nobelprijs voor de literatuur mee te winnen.

Let it be.

 

Gr. Joyce