‘Jeroen en ik gaan uit elkaar. Het loopt al een tijdje niet goed meer tussen ons en vorige week hebben we besloten om de scheiding in te zetten. Daarom bel ik je nu ook, Joyce.’

We kennen elkaar nog van de middelbare school en hebben elkaar een paar jaar geleden weer gevonden via LinkedIn. En uit het niets stuurde ze me een mailtje. Of we van de week nog konden bellen over haar bedrijf. Tijdens dit telefoongesprek valt ze snel met de deur in huis.

‘We hadden afgesproken dat ik twee jaar de tijd zou krijgen voor mijn nieuwe bedrijf. En dat Jeroen dan voor het geld zou zorgen, lukt ook prima met zijn baan in de ICT. Maar nu heb ik ineens nog maar een paar maanden de tijd voordat de scheiding afgerond is en ik het financieel zelf moet gaan doen. Dat lukt me nu nog niet en daarom heb ik je hulp nodig.’

 

De pijnlijke evaluatie

Dit verhaal staat niet op zichzelf. Veel ondernemers leunen in de beginperiode van hun bedrijf op het inkomen van hun partner. Geen probleem, want je partner begrijpt dat dit een tijdelijke situatie is. En dat je niet alleen op zijn salaris leunt, maar ook zelf investeert met je eigen spaarcenten.

Totdat de kink in de kabel komt en de relatie begint te wankelen. Steeds vaker blik je in gedachten vooruit naar de situatie dat je er weer helemaal alleen voor staat. Waar moet dat geld dan vandaan komen? Je opent je boekhoudprogramma en komt tot de pijnlijke conclusie dat je misschien leuk verdient, maar dat je winst in de categorie ‘Bijverdiensten’ valt.

Hier kan je geen eigen huishouden op runnen.

 

Planning bijstellen

Je bedrijf is zodanig gegroeid sinds het begin, dat je al bijna kunt spreken van een leuk parttime inkomen. Leuk naast een fulltime inkomen welteverstaan. Waar je eerst nog dacht dat je in de buurt was van je financiële doelen, moet je die lat nu ineens een paar duizend euro hoger leggen.

En het is nog maar de vraag hoeveel tijd je daarvoor hebt. Die ‘twee jaar’ heb je alvast veranderd naar ‘zo snel mogelijk’.

Elke week dat je nu nog aanrommelt is er een teveel. Het frustreert. Zeker omdat je weet dat jouw bedrijf niet van de ene op de andere dag succesvol kan zijn. Je bent wat aan het opbouwen en daarvoor heb je een lange adem nodig. En toch wil je versnellen.

 

Alimentatie en loondienst

Als je in een negatieve bui de doemscenario’s bekijkt, neem je ook de alternatieve inkomstenstromen mee. Zo zou je een huurhuisje grotendeels kunnen betalen met de partneralimentatie en alle toeslagen waar je tegen die tijd recht op hebt. Ook zou je gewoon weer in loondienst kunnen gaan.

‘Gadverdamme, dit wil ik helemaal niet. Ik wil niet mijn handje bij hem op blijven houden, ook al heb ik recht op die alimentatie. Ik ben ondernemer geworden voor de vrijheid.’

Jouw

Bedrijf

MOET

Slagen.

 

#hoedan

Vanaf nu zet jij alles op alles om een fulltime salaris uit je bedrijf te gaan halen. Zodat jij straks op eigen benen kunt staan.

Maar hoe dan?

Daar heb ik geen one-size-fits-all antwoord op. Wel een tip die in de meeste gevallen werkt en die je in ieder geval in de juiste actiestand krijgt:

Als je maar 3 mensen zou mogen bellen om op korte termijn aan omzet te komen, wie zouden dat dan zijn?

Misschien is dat die ene geïnteresseerde manager waarmee je nog contact op zou nemen over een vervolgtraject. Of juist dat bureau waarbij je aan kan kloppen om als freelancer meer klussen te krijgen.

Het zijn die openstaande lijntjes die je nog niet ingekopt had omdat je zo druk bezig was met je nieuwe vlogs maken, een challenge bedenken of voor de zoveelste keer je website aanpassen.

Tijd om je prioriteiten weer strak op een rijtje te krijgen, want de tijd waarin je lekker in je bedrijfje kon hobbyen, is straks voorbij.

 

Gr. Joyce