Vraag een willekeurige loopbaancoach naar hun belangrijkste advies en je hoort: ‘zorg ervoor dat je plezier in je werk hebt. Doe wat je leuk vindt en dat je er energie van krijgt.’

Dat is waarom sommige mensen gaan ondernemen: zodat ze dagelijks werken in een bedrijf dat ze zelf heel gaaf vinden. Het allerleukste bedrijf van de wereld, waarin hun passie en talenten samenkomen.

Nou ja… ongeveer dan. Want naast deze geromantiseerde weergave van de werkelijkheid, heb je natuurlijk ook gewoon je boekhouding te regelen en je mailbox bij te houden.

Toch kan je als ondernemer nóg meer plezier uit je werk halen. Dankzij… de zakelijke bucketlist.

 

Van dromer naar doener

Je kent het fenomeen wel, toch? Een bucketlist is een wensenlijstje met dingen die je heel graag nog een keer wil doen in je leven. Bijvoorbeeld bungeejumpen, Spaans leren of de Nijmeegse vierdaagse lopen.

Door die wensen op te schrijven, maak je ze tastbaar en kan je het vrijblijvende ‘ooit wil ik nog eens…’ veranderen in ‘volgend jaar ga ik in de zomer…’.

Oh ja, en het is natuurlijk leuk om hardop te dromen over de leuke dingen die je later wil doen als je groot bent.

 

Ondernemen voor de leuk

Wat als je zo’n bucketlist voor jezelf als ondernemer zou maken? Gewoon voor de leuk. Omdat jij jezelf veel te weinig extraatjes gunt. Je krijgt immers geen kerstpakket of vakantiegeld of een personeelsuitje. Die kreeg je vroeger in loondienst als bedankje voor je inzet.

En nu? Nu werk je waarschijnlijk veel harder dan toen en krijg je ‘alleen maar’ een zak geld van jezelf. Fijn hoor, maar ook saai. Beloon jezelf met meer dan alleen die privé-opname of die managementfee of die winstuitkering.

Geef jezelf cadeautjes, zodat je later als je écht groot bent en met andere senioren druk aan het klaverjassen bent, hele gave verhalen te vertellen hebt. Zoals…

 

Ervaringen die je bijblijven

1.      Geef eens een gastcollege. Of dat nou de beroependag op de basisschool van je kind is of een lezing over jouw vakgebied op de universiteit: het is supergaaf om jouw kennis en ervaring te delen met een jongere generatie.

2.      Ga op zakenreis. Of het nou een retraite op Ibiza is, een workation naar Amerika of een trainingsweek op de Veluwe: ga erop uit en leer wat leuks. ‘Maar m’n gezin dan?’ was mijn eerste reactie tegen andere ondernemer. Ze reageerde pijnlijk confronterend: ‘Als je voor een baas had gewerkt, was je wel meteen thuis de opvang gaan regelen.’ Hmm… klopt.

*zet een 2-daagse op de Veluwe op bucketlist *

3.      Maak een glossy. Denk aan een magazine zoals de Linda, Matthijs of Wendy, maar dan de ‘JIJ’. Wat zou je erin zetten? Welke puzzels vind je zelf leuk om te maken? Wie zou je willen interviewen? Welke favorietjes zou jij willen delen? Zo’n glossy is meteen een origineel relatiegeschenk voor je klanten, partners en personeel. En natuurlijk gruwelijk leuk om te maken.

4.      Een voetbalteam sponsoren. En dan het liefst van die ukkies in veel te grote shirts met jouw bedrijfsnaam erop. En dat je dan met zo’n groepsfoto in de lokale krant bedankt wordt. Dat is toch de leukste manier van maatschappelijk verantwoord ondernemen? Zeker als jouw eigen ukkie er ook op staat.

5.      Organiseer een theateravond. Een beetje zoals de glossy, maar dan uh… theatraler. Als jij het podium een avondje af zou mogen huren, wie zou je er dan op willen hebben? Welke muziek wil je horen? Welke gastsprekers zou je uitnodigen?

6.      Neem een snipperweek. Geef jezelf een week vrij terwijl iedereen werkt of naar school gaat. Ga dan alleen maar dingen doen die je leuk vindt. Een dagje rustig shoppen bijvoorbeeld. Of een keer dat museum bezoeken waar de rest toch niet naartoe wil. Of de hele dag in je joggingbroek met een zak chips op de bank Netflixen. Of gewoon alle drie, want je hebt toch de hele week vrij! Tip: kijk in je agenda wanneer de eerstvolgende week is waarin je geen afspraken hebt staan. Block deze week en geniet van de voorpret. ‘Hm, ik kan natuurlijk ook een dagje naar de Veluwe. Of de Linda, Matthijs én Wendy lezen. Of op een universiteit gewoon in een willekeurige hoorcollege aanschuiven. Of op een verlaten voetbalcomplex zelf een potje voetballen. Of naar een matinee.’

 

Wat zou er op jouw zakelijke bucketlist kunnen staan? Welke dingen wil jij nog ‘voor de leuk’ doen?

Gr. Joyce